Emil Aaltosen museossa on esillä 91 maalausta ja veistosta Suomen taiteen kultakaudelta ja menneiden vuosisatojen Euroopasta! Emil Aaltosen taideaarteet – näyttely esittelee vuorineuvos Emil Aaltosen taidekokoelman tunnettuja klassikoita ja harvemmin nähtyjä kokoelman helmiä.
Vuorineuvos Emil Aaltosen kiinnostus kulttuuria kohtaan heräsi varhaisessa vaiheessa. Hänelle taide ja taiteilijat olivat kansallisen identiteetin rakentajia. Vähitellen heräsi ajatus oman taidekokoelman keräämisestä.
1910-luvulta alkaen kokoelmaan karttui pääasiassa teoksia suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800-luvulta. Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Robert Wilhelm Ekman, Antti Favén, Werner Holmberg, Eero Järnefelt, Alexander Lauréus, Hjalmar Munsterhjelm, Väinö Richard Rautalin, Johannes Takanen, Victor Westerholm, von Wrightin –veljekset ja Victoria Åberg. Kokoelmaan karttui myös vanhaa ulkomaista taidetta esimerkiksi taiteilijoilta Francois Bonnet, Louis Jean Fracois Lagrenée, Eugene Verboeckhoven ja Philips Wouverman. Kaikkiaan taidekokoelmaan kertyi noin 250 teosta.
Myös Tampereen taide-elämä kiinnosti Aaltosta. Hän kävi paikallisten taiteilijoiden näyttelyiden avajaisissa. Taiteilija Erkki Kuloveden mukaan Emil Aaltosesta huokui arvostus taidetta ja taiteen tekijöitä kohtaan. Aaltonen osallistui myös julkisen taiteen hankintoihin. Esimerkiksi vuonna 1925 hän lahjoitti Tampereen kaupungille Josef Alasen maalauksen Klaus ja Elina. Vuonna 1928 paljastettua Wäinö Aaltosen veistämää Aleksis Kiven patsasta varten hän myös lahjoitti varoja.
Aikanaan lehdet kirjoittivat palstoillaan ”Pyynikinlinnan salatuista aarteista” toimittajien käydessä ihailemassa Emil Aaltosen taidekokoelmaa ja Pyynikinlinnaa. Edelleen museon saleissa on pysyvästi esillä kokoelman teoksia, mutta tänä vuonna, kun vietetään Emil Aaltosen museon 10-vuotisjuhlaa ja samalla tulee kuluneeksi Emil Aaltosen syntymästä 145 vuotta, on Pyynikinlinnaan koottu laaja katsaus taidekokoelman teoksiin.
Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös teos “Emil Aaltosen taideaarteet”, joka esittelee taidekokoelmaan kuuluneet teokset. Lisäksi kirjassa on seitsemän asiantuntijoiden kirjoittamaa artikkelia, joissa käsitellään taiteen keräämistä sekä kokoelman taiteilijoita ja taideteoksia. Kirjassa on 120 sivua ja sen hinta on 30 euroa.