Töissä Aaltosella – ”Siellä otettiin ihminen ihmisenä”
13.3.2011-9.12.2012

”Siellä otettiin ihminen ihmisenä” – muisteli Emil Aaltosen aikalainen työoloja Aaltosen Kenkätehtaalla. Emil Aaltosen museon näyttely Töissä Aaltosella pureutuu työhön. Näyttely valottaa millaisena työntekijät kokivat työn Aaltosen kenkätehtaissa, Lokomolla, Sarviksessa…

Altosen kenkätehtaan työväki

Emil Aaltosen museo on vuodesta 2004 alkaen tallentanut Emil Aaltosen perustamien tehtaiden palveluksessa olleiden henkilöiden haastatteluja. Useimmat ovat korostaneet yhteisöllisyyden merkitystä. Puhutaan aaltoslaisuudesta, Lokomon hengestä jne. Samaa yhteisöllisyyttä painottivat työntekijät tervehdyksessään vuonna 1939 vietetyssä Aaltosen Kenkätehdas Oy:n 50-vuotisjuhlassa: Työläiset ymmärtävät toinen toistaan ja antavat arvoa myöskin toisen tekemälle työlle, näin työ on tuottanut tekijälleen ilon eikä se ole tullut raskaaksi ja vastenmieliseksi. Emil Aaltoselle työn keskeisimpiä motiiveja oli yhteiskunnan rakentaminen: Liiketoiminnan tulee harjoittajalleen merkitä pyrkimystä edistää kansakunnan hyvinvointia sekä kohottaa sen yleissivistystä.

Näyttely tarjoaa kurkistuksen työntekijöiden elämään niin työssä kuin arjessa. Tekstein ja kuvin voi seurata työntekijöiden ajatuksia työn teosta, työtovereiden merkityksestä, harrastuksista, asumisesta jne. Haastatteluaineistosta on koottu myös videoita, joissa näyttelijöiden esittämät henkilöt selostavat työuransa vaiheita. Esillä on myös opinnäytetöitä ja muuta työsä käytettyä esineistöä. Lisäksi eisllä on Aaltosen Kenkätehdas Oy:n ja Sarvis Oy:n tuotantoa.

Töissä Aaltosella – näyttelyjulkaisu lähestyy aihettaan eri näkökulmista. TT Antti Raunio selvittää luterilaisen työnetiikan sisältöä ja sen yhtymäkohtia Emil Aaltoseen ja tämän näkemyksiin työstä. FT Pertti Haapala kirjoittaa Tamperelaisen työelämän murroksista 1900-luvulla. Mika Törmä valottaa Emil Aaltosen lähtökohtia yrittäjyydelle ja Aaltosen ja työntekijöiden näkemyksiä työstä yhteiskunnallisena voimavarana. Julkaisun pääosassa ovat kuitenkin työntekijät ja heidän tarinansa. Miten työuralle lähdettiin, mitä työelämä antoi ja mitä se otti? Lisäksi omat terveisensä tuovat tulevaisuuden työntekijät, lapset ja nuoret, jotka valottavat omia ajatuksiaan ja toiveitaan työn suhteen.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyi teos ”Siellä otettiin ihminen ihmisenä – TÖISSÄ AALTOSELLA”. Kirjassa on 103 sivua ja sen hinta on 18 €.

Suosittele muillekin

Ajankohtaiset

Tutustu myös näihin

Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta
Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta 24.2.2024-2.6.2024

Näyttelyssä esitellään Pyynikinlinnan vaiheita sadan vuoden ajalta. Esillä on myös arkkitehti Jarl Eklundin rakennuspiirustusten helmiä ja arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy:n esittely Pyynikinlinnan peruskorjauksesta vuonna 2020.

LUE LISÄÄ!